HERBATA CEJLOŃSKA - SMAK GODNY ZAUFANIA
S Sri Lanka, pomimo swych niewielkich rozmiarów, jest trzecim największym producentem herbaty na œwiecie. W roku 2005 produkcja osišgnęła 317 milionów kg co
stanowi ok 10% udziału w œwiatowej produkcji herbaty. Większoœć zbiorów trafia na rynki zagraniczne w iloœci ponad 290 milionów kg rocznie, co daje Sri Lance pozycję drugiego największego exportera herbaty z 21% udziałem w œwiatowym exporcie tego produktu. Innymi słowy, smak herbat ze Sri Lanki dotarł do koneserów na całym globie.

Siła Lankijskiej herbaty tkwi jednakże nie tylko w ilości produkcji, ale także w jej doskonałej jakośc i smaku. Herbata rośnie na Sri Lance w centralnej, górzystej części kraju oraz u podnóży gór w południowej jego części. Biorąc pod uwagę wysokość, na której rośnie, herbata Cejlońska dzielona jest na następujące kategorie - nisko rosnąca, średnio rosnąca i wysoko rosnąca.
Herbata produkowana na Sri Lance jest bardzo różnorodna: od małych liści do dużych i długich, od jasnego i łagodnego naparu do mocnego i wyrazistego. Większość gatunków herbat oraz ich mieszanek z innych części świata dostępnych na rynku została wzbogacona herbatą Cejlońską w celu podwyższenia jakości. Najbardziej charakterystyczny dla niej jest głęboki, łagodny smak, złota barwa naparu i przyjemny naturalny aromat, który zapewnia herbacie Cejlońskiej popularność gdziekolwiek i kiedykolwiek jest pita.

Dużo czarnej herbaty produkuje się na Sri Lance w procesie ortodoksyjnym. Herbatę zbiera się tylko ręcznie co daje pewność, że zrywane są tylko trzy najmłodsze listki z samego czubka krzewów herbacianych. Zapewnia to najlepszy smak i jakość późniejszego naparu. Na wyspie produkowana jest także nieduża ilość herbaty rodzaju CTC ("cut, tear and curl" - listki są cięte na małe kawałki a następnie zwijane), herbaty zielonej, instant oraz organicznej.