PROCES PRODUKCJI - OD LIŚCIA DO FILIŻANKI HERBATY
H erbata jaką pijemy jest naparem uzyskanym z suszonych liści rośliny o nazwie Camellia sinensis.
Czynność zbierania liści herbacianych zwana jest skubaniem. Ta fascynująca i wymagająca dużej wprawy praca tradycyjnie była wykonywana przez kobiety. Przechodząc pomiędzy rzędami krzewów herbacianych zbierają tylko trzy najmłodsze listki z samego czubka krzewu aby mieć pewność co do pożądanej, wyśmienitej jakości finalnego produktu. Liście tego samego krzewu mogą być zrywane co 7 - 10 dni.
Zerwane zielone liście herbaciane powinny zostać poddane procesowi przetwarzania w możliwie jak najświeższej formie, są więc transportowane ciężarówkami wprost do fabryki, która znajduje się na każdej plantacji herbaty. Liście zabierane są następnie na najwyższe piętra fabryki gdzie rozkłada się je na specjalnych stołach umożliwiających swobodny dostęp powietrza w celu odparowania zawartej w nich wody. W porze deszczowej konieczne jest czasami suszenie liści przy pomocy elektrycznych wiatraków wydmuchujących ciepłe powietrze. Proces suszenia liści trwa około 8 - 10 godzin. Potem są one przepuszczane przez specjlne maszyny znajdujące się na parterze fabryki, które niszczą strukturę komórkową liści i uwalniają naturalne soki i enzymy nadające herbacie jej charakterystyczny aromat. Rezultatem tego etapu jest także skręcenie liści.
Następny etap znany jest jako "fermentacja", którą nazywa się także oksydacją (czyli utlenianiem). Zwinięte i skręcone liście są znów rozkładane na specjalnych stołach w zimnym i wilgotnym powietrzu, które w ciągu ok. 3 godzin zmienia ich kolor na intensywnie brązowy, co jest wynikiem absorpcji tlenu. Proces fermantacji zostaje zakończony poprzez precyzyjne i powolne przepuszczanie herbaty przez komorę wypełnioną gorącym powietrzem. Ten etap zwany jest "wypalaniem". Po takich zabiegach zielone listki zmniejszyły swoje rozmiary do ok 1/4 ich naturalnej wielkości i uzyskały znany nam czarny kolor. Oksydacja nie ma miejsca w procesie produkcji zielonej herbaty. Tu świeżo zerwane liście poddawane są działaniu gorąca - pary lub wysokiej temperatury blachy, na której są rozłożone.

Ostatecznym etapem produkcji jest klasyfikowanie liści i sortowanie w zależności od ich wielkości. Dokonuje się tego poprzez przepuszczanie ich przez wibrujące duże sito. Tak naprawdę wielkość liści nie ma nic wspólnego z ich jakością ale jest ona bardzo ważna gdy dochodzi do mieszania całości produktu w celu sprzedaży potencjalnemu klientowi. Po przesianiu, każdy rodzaj herbaty jest ważony i pakowany osobno w celu dostarczenia na AUKCJĘ HERBATY. Główne rodzaje herbaty produkowanej na Sri Lance i sprzedawanej na aukcjach to BOP, FBOP, OP, BOPF, PEKOE and BOP1 etc. Na wyspie produkuje się także Silver Tips i Golden Tips oraz inne kunsztowne rodzaje herbaty.