CZAS NA HERBATĘ Z HERBATĄ CEJLOŃSKĄ
G dy chcesz zasmakować herbaty Cejlońskiej w trochę inny sposób, sugerujemy następujące przepisy:

 

1. KRÓLEWSKI PONCZ HERBACIANY

 

(Na około 15 filiżanek)

 

2 filiżanki wrzącej wody

1 łyżka stołowa herbaty

4 filiżanki soku winogronowego

2 filiżanki soku grejpfrutowego

4 filiżanki mocnego piwa imbirowego lub wody sodowej

cukier do smaku

 

Zagotuj w rondelku 2 filiżanki wody. Zdejmij z ognia. Dodaj herbatę. Zaparzaj 4 minuty. Zamieszaj i odcedź do dzbanka dodając pozostałe składniki. Dodaj cukier do smaku. Podawaj w misce ponczowej z kostkami lodu.

 

 

2. ANANASOWY PONCZ HERBACIANY

 

(Na około 15 - 20 porcji)

 

5 szklanek wody

1/3 szklanki herbaty luzem (lub 15 torebek)

1 łyżka stołowa gałki muszkatołowej

1 szklanka cukru

6 szklanek soku ananasowego

1 szklanka soku z cytryny

1 kwarta (ok. 1,136 L) schłodzonej wody sodowej

 

Zagotuj wodę w rondelku. Zdejmij z ognia. Dodaj herbatę i gałkę muszkatołową. Zaparzaj 4 minuty. Zamieszaj i odcedź do miski ponczowej, do której włóż uprzednio cukier i soki owocowe. Zamieszaj. Przed podaniem dodaj lodu (blok lub w kostkach). Wymieszaj z wodą sodową.

           

 

3. LEMONIADA HERBACIANA

 

(Na około 2 ½ kwarty - ok. 3 L )

 

4 szklanki wrzącej wody

6 łyżek stołowych herbaty

3 szklanki zimnej wody

¾ szklanki zimnej wody

¾ szklanki cukru

¾ szklanki świeżego soku z cytryny

 

Zagotuj w rondelku 4 szklanki wody. Zdejmij z ognia. Dodaj herbatę. Zaparzaj 3 - 5 minut. Zamieszaj i przecedź do dzbanka z 3 szklankami zimnej wody. Dla uzyskania syropu, gotuj na wolnym ogniu ¾ szklanki zimnej wody z ¾ szklanki cukru przez ok. 10 minut. Dodaj do herbaty. Dodaj świeży sok z cytryny. Podawaj w wysokich szklankach z lodem.

 

 

4. GORĄCA LEMONIADA HERBACIANA

 

(Na około 8 - 12 porcji)

 

¾ szklanki zimnej wody

¾ szklanki cukru granulowanego

3 łyżki stołowe herbaty luzem (lub 9 torebek)

2 kwarty wrzącej wody

12 całych goździków

½ szklanki soku z cytryny

Plasterki cytryny

 

Połącz w rondelku ¾ szklanki zimnej wody i ¾ szklanki cukru granulowanego. Zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu 10 minut w celu uzyskania konsystencji czystego syropu. Zalej herbatę 2 kwartami wrzącej wody. Zaparzaj 3 - 5 minut. Odcedź do podgrzewanego garnka, dzbanka, żaroodpornej miski ponczowej lub samowaru. Dodaj czysty syrop, całe goździki i sok z cytryny. Podawaj z plasterkiem cytryny z całym goździkiem w środku i wypełnij herbatą.UWAGA: Gdy ktoś ma ochote mozna dodać do smaku koniak i rum.