ZŁOTE ZASADY PRZYRZĄDZNIA WYŚMIENITEJ HERBATY
P rzyrządzanie herbaty nie jest specjalnie trudną sztuką. Aby jednak mieć pewność, że z filiżanki tego złocistego napoju weźmiesz to co najlepsze, wystarczy zastosować się
do kilku prostych reguł.
  1. Do gotowania używaj świeżej wody; zawsze podgrzej dzbanek.
  2. Wsyp do dzbanka łyżeczkę herbaty na osobę i jedną dodatkową. Przy zaparzniu herbaty expresowej użyj jednej torebki na osobę.
  3. Zawsze używaj prawdziwej Cejlońskiej herbaty przechowywanej w szczelnym opakowaniu.
  4. Herbatę zaparzaj w porcelanowym dzbanku.
  5. Zalej herbatę wrzątkiem i zaparzaj ok. 3-5 minut.
  6. Zamieszaj napar w dzbanku zanim nalejesz herbatę do filiżanki, to ważne zwłaszcza gdy do parzenia herbaty używasz tej w torebkach.
Po wykonaniu tych czynności zostaniesz nagrodzony filiżanką perfekcyjnej, orzeźwiającej Cejlońskiej herbaty; najlepszej herbaty na świecie. Pozostaje tylko dodać mleko, cukier bądż odrobinę soku z cytryny, wedle uznania, aby w pełni doświadczyć głębi smaku " filiżanki herbaty która poprawia nastrój".

Szklane i porcelanowe dzbanki są najlepsze do przyrządzania herbaty, aczkolwiek te wykonane ze stali nierdzewnej są również dobre. Bardzo ważne jest aby spłukać dzbanek czystą, gorącą wodą zaraz po zakończeniu parzenia celem uniknięcia osadzania się trudnego do usunięcia , brązowego nalotu. Istnieje bardzo duża różnorodność substancji chemicznych zawartych w wodzie, której używamy do przygotowania naszej herbaty dlatego ta sama herbata może smakować trochę inaczej w zależności od twardości wody dostępnej na danym obszarze. Ludzie przyzwyczajają się do wpływu jaki lokalna woda ma na smak przyrządzanej z niej herbaty i szukają takich jej gatunków, które pasują do ich gustów i preferencji smakowych.

Nie ma nic złego w używaniu torebek do parzenia herbaty. Wiele dobrych mieszanek herbaty Cejlońskiej jest dostępnych w postaci herbaty ekspresowej. Lecz jeśli chcesz rozkoszować się naprawdę wyśmienitą filiżanką herbaty, konieczne będzie kupno herbaty luzem, która potrzebuje odpowiedniej ilości czasu zaparzania aby uzyskać pełnię smaku naparu.