WYŚMIENITE HERBATY ZE SRI LANKI
aromatem i jakością herbaty jest jak z winem, zależą one od warunków agroklimatycznych, a cieszące się sławą gatunki noszą nazwy regionów, w których rosną.
Na Sri Lance produkuje się rozległy wachlarz wyśmienitych herbat, które są unikalne dla każdego regionu agroklimatycznego, i których nigdzie indziej na świecie się nie znajdzie.
kubki
Herbatę produkowaną w wyżynnej części Sri Lanki można podzielić na trzy różne rejony - Nuwaraeliya, Dimbula i Uva. Nuwaraeliya, około 2000 metrów nad pozimem morza, daje herbatę o unikalnym aromacie. Jej napar ma jasny kolor lecz smak i aromat są bardzo wyraziste. Region Dimbula, około 1700 metrów nad poziomem morza, jest położony po wschodniej stronie centralnego masywu górskiego Sri Lanki. Południowo zachodnie deszcze monsunowe mają znaczący wpływ na jakość herbat Dimbula. Są one delikatne, , aromatyczne, o aksamitnym smaku, a ich napar jest koloru złotego.

Herbaty z rodzaju Uva porastają wschodnią część góry, na wysokości około 1700 metrów nad poziomem morza, mają charakterystyczny cierpki smak i powszechnie używane są do produkcji wielu mieszanek. Herbaty z niskich partii kraju charakteryzuje czarniawy kolor liści i intensywny kolor naparu, podczas gdy herbaty średnio rosnące są zabarwione bardzo jasno.

Różnorodne herbaty ze Sri Lanki znane są na całym świecie pod nazwą CEYLON TEA i sprawiają, że koneserzy tego napoju szukają wyśmienitych herbat, produkowanych na wyspie przez cały rok, spośród rozległego ich wachlarza.